Miten löytää työmotivaatio uudelleen?

Mitä tehdä, jos työviikot tuntuvat tylsältä suorittamiselta ja selviytymiseltä päivästä toiseen. Jos viikolla vain haaveillaan viikonlopusta ja maanantai tuntuu toivottamalta ja aina vaan vaikeammalta, voi kyse olla kadoksissa olevasta työmotivaatiosta. Töissä vietetään suurin osa päivästä, joten kannattaa pohtia mitä voisi itse tehdä sen eteen, että työstä voisi innostua uudelleen. Jos olo tuntuu lannistuneelta, se vaikuttaa väistämättä myös työsuoritukseen. Mikä auttaisi tällaisessa tilanteessa?

Listaa motivaatiotekijät

Tee lista niistä asioista, joista nautit, joista olet kiinnostunut ja niistä asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä. Jos löydät joitakin yhteneväisyyksiä työhösi, et voi olla täysin väärällä alalla. Minkälaisia uratavoitteita sinulla on? Sopivatko ne yhteen työnantajasi arvojen ja tavoitteiden kanssa? Jos uskot yrityksesi tavoitteisiin ja autat niissä onnistumisessa, näet myös oman työsi merkityksen. Mieti miten istut kokonaisuuteen. Hahmotatko, miten tärkeää oma työsi on kokonaisuuden kannalta? Saatat vähätellä omaa osuuttasi, mutta ei sinua olisi palkattu, jos työlläsi ei olisi merkitystä.

Elämänasenne

Ajatusmaailmasi ja käytöksesi heijastelevat elämänasennettasi. Suhtaudu myönteisesti saamiisi työtehtäviin. Positiivinen asenne työssä tarkoittaa käytännössä sitä, että suhtaudut niihin vähäpätöiseltäkin tuntuviin työtehtäviin ylpeydellä ja intohimolla. Anna kaikkesi niille tehtäville, jotka on sinulle annettu vaikka aluksi tehtävä tuntuisikin mitättömän pieneltä. Kun otat työhösi positiivisen asenteen, myös motivaatiosi kasvaa huomaamatta. Kun tunnet kiitollisuutta työtäsi kohtaan, rutiininomaisemmatkin työt alkavat tuntua siedettävämmiltä. Asenteesi huomataan ja jos vähättelet tehtäviäsi, vähättelet samalla itseäsi. Asenteesi myös tarttuu, joten kannattaa puhua itsestään ja omista tehtävistään myönteiseen sävyyn.

Kunnioitus

Puhu itsestäsi ja työkavereistasi kunnioittavasti. Jos haluat että sinua kunnioitetaan, sinun on ensin kunnioitettava itseäsi. Ymmärrä oma osuutesi työpaikallasi. Jokaisen työpanos on tärkeä yrityksen suurempaa tavoitetta tarkasteltaessa. Jos arvostelet itseäsi ja muita, myös työkaverisi saattavat menettää kunnioitustaan sinua kohtaan. Arvosta kanssasi työskenteleviä, sillä jokainen heistä ansaitsee tulla arvostetuksi, oli sitten kyseessä mitä tahansa työtehtävää tekevä. Opettele näkemään työkaverissasi hyviä ominaisuuksia. Kun alat kiinnittämään huomiota myönteisiin asioihin, alat myös huomamaan niitä enemmän.

Auta

Auta aina kun voit. Kun työskentelette yhdessä jonkin ongelman ratkaisemiseksi, tutustutte samalla toisiinne paremmin. Mitä paremmin tunnette toisenne, sitä mukavammaksi tunnette olonne puolin ja toisin. Viihtyvyys lisääntyy lähes huomaamatta. Kun töissä on ihmisiä, jotka tuntevat ja hyväksyvät toisensa sellaisena kuin he ovat, tuntuu maanantaikin paljon mukavammalta. Mikä onkaan parempi motivaation lähde kuin hyvä työilmapiiri. Muista tervehtiä työkaveriasi, ja kysy kuulumisia. Huomion saaminen tuntuu aina hyvältä. Jos huomaat, että työkaverillasi on huono päivä, yritä piristää tai ainakin kuunnella. Jaettu huoli on aina pienempi huoli. Auttavaisesta työkaverista pidetään enemmän. Samalla opit asioita, joita et olisi muuten oppinut tai saanut tietää. Kun autat ilolla, ei asenteesi jää muilta huomaamatta.

Haasta itsesi

Aseta itsellesi tavoitteita ja pyri pitämään niistä kiinni. Et pääse vajoamaan tylsyyteen, kun aherrat oman tavoitteesi kimpussa. Tavoite voi olla pieni tai suuri. Mikäli asetat itsellesi suuria tavoitteita, jaa ne pienempiin välitavoitteisiin. Tehtävään tarttuminen ja pienenkin tehtävän valmiiksi saaminen saa aikaan onnistumisen tunteita ja iloitset kun saat työn valmiiksi. Kun saat aikaan onnistumisia päivittäin, kiinnostut työstäsi ihan uudella tavalla. Työssä viihtyminen ja työtehtävistäsi innostuminen näkyy myös muilla elämäsi osa-alueilla. Elämä tuntuu mukavammalta. Et välttämättä aina näe, mitä kaikkia mahdollisuuksia työsi sinulle tarjoaa. Innostu siitä mitä sinulla on sen sijaan että vatvoisit kaikkea sitä, mitä sinulla ei ole. Tavoitteiden saavuttaminen tuo uutta motivaatiota.